شماره خبر: 15778
تاريخ انتشار خبر: 05/07/1389 تعداد دفعات
مشاهده خبر: 4417
مرتبه تا کنون
چاپ
ارسال ياهو
با عضويت در
فهرست خبری سایت همه روزه آخرین اخبار و اطلاعات به روز رسانی سایت را در
پست الکترونیک خود مطالعه فرمایید
کلیک
کنید.
سنگهاي كيسه صفرا
سنگهاي كيسه صفرا يكي از شايعترين بيماريهاي شكم هستند كه خوشبختانه در بيشتر مواقع تا سالها درد ندارند. اين بيماري در خانمهاي بين 30 تا 45 ساله بخصوص اگر چاق باشند و چند بار زايمان كرده باشند شايعتر است.
كيسه صفرا روي سطح زيرين كبد قرار دارد و عمل اصلي آن غليظ كردن، ذخيرهسازي و ترشح صفراي توليد شده توسط كبد است. تركيب اصلي صفرا را كلسترول، بيلي روبين و نمكهاي صفراوي تشكيل ميدهند.
بيلي روبين از آزاد شدن هموگلوبين در گلبولهاي سرخ منهدم شده به دست ميآيد. اين ماده پس از انتقال به كبد از طريق صفرا دفع ميشود. نمكهاي صفراوي كه به وسيله سلولهاي كبدي از كلسترول ساخته ميشوند براي هضم و جذب چربيها، ويتامينهاي محلول در چربي و بعضي از مواد معدني ضروري است. صفرا وارد مجاري صفراوي شده و در نهايت از طريق مجراها وارد كيسه صفرا ميشود.
طي عمل هضم با رسيدن غذا به دوازدهه (قسمت فوقاني روده باريك) با تحريك كيسه صفرا، صفرا وارد دوازدهه ميشود.
صفرا در كبد توليد ميشود و سپس در مجرايي جريان مييابد تا در روده تخليه شود. كيسه صفرا سر راه اين مجرا قرار گرفته و وظيفه ذخيره صفرا را بر عهده دارد. تخليه صفرا به داخل روده كه معمولا بعد از خوردن غذاهاي چرب صورت ميگيرد باعث هضم و جذب بيشتر چربيها ميشود.
بعد از جراحي كيسه صفرا، جريان صفرا ادامه مييابد و فقدان اين عضو تاثير كمي روي هضم چربيها ميگذارد. همان گونه كه گفته شد سنگ كيسه صفرا در بيشتر موارد بدون درد است ولي در برخي موارد اين سنگ مسير خروج صفرا را ميبندد و باعث افزايش فشار در كيسه صفرا و درد شديد ميشود. درد سنگهاي صفراوي در قسمت بالايي و سمت راست شكم احساس ميشوند. برخلاف دردهاي ناشي از زخم معده و اثنيعشر كه مبهم بوده و چندان شديد نيستند، دردهاي صفراوي شديد و غيرقابل تحمل بوده و در بيشتر مواقع نياز به مخدر براي تسكين دارند.وقتي پزشك به سنگ صفرا شك ميكند با انجام سونوگرافي ميتوان تشخيص را قطعي ساخت. سنگهاي كيسه صفرا وقتي باعث آزار فرد شوند بايد درمان شوند. درمان اين بيماري درآوردن كيسه صفرا به روش جراحي يا لاپاروسكوپي است كه روش دوم روشي جديد و با عارضه كم است كه در سالهاي اخير رايج شده است. تا زماني كه سنگهاي صفرا باعث درد يا عفونت نشده باشند، معمولا نيازي به جراحي ندارند و ميتوان با آنها كنار آمد.
داروهايي نيز براي حل شدن سنگهاي صفراوي به بازار آمده كه معروفترين آنها كپسولي به نام اورزوبيل است اما درمان چندان موثري براي اين بيماري نيست.