شماره خبر: 193
تاريخ انتشار خبر:
ام اسفند ماه سال
هجری شمسي تعداد دفعات مشاهده خبر: 2264
مرتبه تا کنون
تدابير گسترده در گلوگاه تأمين مواد مخدر اروپا
پليس گينه بيسائو، به تازگي تدابير شديدي را براي شهرها و خيابانهاي پر از كوكايين اين كشور در نظر گرفته كه به جديدترين مركز تبادلات مواد مخدر تبديل شده است؛ يعني ايستگاهي براي انتقال كوكايين آمريكاي جنوبي به اروپا.
بنا به گزارش سرويس بينالملل «بازتاب» به نقل از «آسوشيتدپرس»، «كوئينتينو آنتونيو»، رئيس مركز مبارزه با مواد مخدر پليس گينه ميگويد: «قاچاقچيان به دنبال ضعيفترين نقاطند و ما نيز دقيقا در همين نقطه هستيم. اين در حالي است كه مردم ما حتي نميدانند كوكايين چه شكلي است.»
اين كشور يكونيم ميليون نفري، مقصد راههاي مستقيم سرزمينهاي كوكايينخيز آمريكاي جنوبي به سواحل آتلانتيك است، اما جغرافياي منطقه، تنها يك عامل براي روي آوردن قاچاقچيان به اين منطقه به خاطر قاچاق مواد به اروپاست؛ جايي كه مصرف كوكايين در دهه گذشته در آن، چهار برابر و دو برابر بيشتر از آمريكا شده است.
اين نياز، زاده تغيير بازار مواد مخدر است. رشد مصرف كوكايين كه در دهه 80 آمريكا را در بر گرفت، هماكنون در حال ظهور در اروپاست و بنا بر گزارش ماه گذشته سازمان ملل، مصرف آن در كشورهاي گوناگون، بين دو تا چهار برابر در دهه گذشته افزايش داشته است.
همچنين بايد اضافه كرد كه افزايش تقاضا، اروپا را به بازاري بسيار با صرفهتر نسبت به آمريكا بدل كرده است، به گونهاي كه نيم كيلوگرم كوكايين در اروپا، حدود 21 هزار دلار قيمت دارد كه بنا بر آمار سازمان ملل، اين ميزان در آمريكا 10 هزار دلار است. گفتني است، قاچاقچيان نيازمند يك دولت ضعيف هستند و نيز ملتي كه اين تجارت مرگبار برايشان مهم نباشد.
همچنين قاچاقچيان براي دور زدن تدابير امنيتي فرودگاهها و سواحل اروپا، مواد را به سواحل غربي آفريقا ميبرند؛ جايي كه بين صدها قاچاقچي شخصي تقسيم شده و آنان پنهاني و با قايقهاي ماهيگيري و بدن خودشان آن را به اروپا ميبرند.
اين در حالي است كه اداره مواد مخدر و جرايم سازمان ملل اعلام كرده است: مصرف جهاني اين ماده مخدر، سالانه حدود 978 هزار و 190 كيلوگرم است. اينترپل نيز يادآور شد: بين 200 تا 210 هزار كيلوگرم از اين ماده از غرب آفريقا وارد اروپا ميشود.
زنجيره قاچاق كوكايين به اروپا، در سراسر غرب آفريقا، از موريتاني تا سنگال و از ليبريا تا غنا ديده ميشود، اما به گفته يكي از مقامات ارشد اطلاعاتي، گينه بيسائو در فاصله 220 مايلي سواحل اروپا، يكي از مراكز مهم و عمده است كه در هفده ماه گذشته، 6168 كيلوگرم كوكائين از سه كشتي به دست آمده است. عدهاي نيز بر اين باورند كه سياستمداران در اين رنجيره دست دارند و علت اصلي شكست تلاشهاي پليس براي مبارزه با آن، همينها هستند.
قاچاقچيان به دنبال يافتن پايگاهي مطمئن، به كشوري مانند گينه ـ كه پنجمين كشور فقير دنياست ـ روي آوردهاند. همچنين فقر دولت، كمبود تجهيزاتي مانند خودرو و تسليحات يا پرسنل ـ كه گاه دادن حقوق آنان هم مشكل است ـ بر ضعف مبارزه با قاچاقچيان افزوده است.
يادآور ميشود در سپتامبر گذشته، يك بار به علت كمبود بنزين، ماشين پليسي كه در حال تعقيب قاچاقچيان بود، متوقف شد و پليسها مجبور شدند براي ادامه مأموريت، تاكسي بگيرند. آنان دو قاچاقچي كلمبيايي را با 674 كيلوگرم كوكايين دستگير كردند؛ مقداري كه در خيابانهاي اروپا، ارزشي به اندازه يكپنجم توليد ناخالص ملي گينه را داراست.
هرچند دولتهاي اروپايي هم با آفريقاييها براي قطع جريان كوكايين همكاري ميكنند، «الوي كوئيروش»، رئيس مركز مبارزه با مواد مخدر اسپانيا ميگويد: آفريقا بهشت قاچاقچيان است و ادامه ميدهد: ميزان مصرف كوكايين از 8 / 1 درصد جمعيت كشورش در سال 1997 به 3 درصد رسيده است.